Muffins med peanutbutter og banan (lad os kalde dem hundelortemuffins...)

Stop så med de skjulte reklamer, tak!

Skjult reklame
Har I set, at der er faldet en politianmeldelse i en sag omkring skjult reklame på Instagram? Sagen omhandlede en unavngiven dansk sangerinde som havde lavet 7 posts omkring Pepsodent tandpasta. Det er der som sådan ikke noget galt i.

Problemet var bare, at hun ikke nævnte nogle steder, at det altså var reklame. Ergo er der tale om skjult reklame, hvilket jo er ret ulovligt. Hvis vi vader rundt i skjult reklame, så er det umuligt som forbruger at vide hvornår man bliver udsat for reklame, og hvornår der er tale om anbefalinger uden nogen form for sponsorat eller aftale bag.

Jeg er typen, der faktisk bliver ret sur, når der ikke bliver nævnt at produktet er en gave eller at indlægget er sponsoreret – for jeg føler mig snydt som læser. Sådan er jeg skruet sammen. Af samme årsag gider jeg heller ikke at følge profiler på Instagram som anbefaler hinanden hvor der tydeligvis er indgået en aftale. Faktisk kan jeg finde på at stoppe med at følge en profil hvis det er tilfældet. Jeg kan bare ikke bruge en anbefaling til noget hvis den skal fremstå som noget der kommer fra hjertet, men reelt set bare er en aftale. Det er 100% tomme ord i min optik så – også selvom de sikkert mener noget af det.
Men så må man mande sig op og stå ved at der er indgået en aftale. Man kan vel sagtens forme en ærlig tekst som alligevel viderebringer et budskab om, at profilen faktisk har en masse spændende at byde på? Det er naturligvis noget helt andet, fordi det blot er anbefalinger internt mellem 2 (eller flere) profiler. Men det er hele den der “noget for noget” mentalitet der hersker på Instagram. Jeg bryder mig faktisk ikke om det i den grad det bruges i dag. Men det er jo bare min personlige mening – heldigvis bestemmer jeg jo selv hvem jeg vil følge :-)
Jeg synes jeg ser enormt meget decideret skjult reklame på Instagram. Hvis der afholdes konkurrencer, hvor konkurrence-afholderen (er det er ord?) får produktet som “løn”, så er det vel reklame på lige fod med så meget andet? Og hvis der tilsendes et produkt med aftale om omtale, så er det ganske almindelig reklame – og det skal markeres!
Er der derimod tale om en gave, hvor der ikke foreligger nogen form for kommunikation eller aftale om omtale er det ikke reklame. Men hvis der bliver sendt flere gaver og der hver gang kommer en omtale, så er det reklame fordi der er en forventning om omtalen.

Svært at finde rundt i, det er jeg helt enig i. Men hvis man vil begive sig ud i de ting, så må man altså sætte sig ind i sagerne!

I den omtalte sag med Pepsodent blev sangerinden ikke politianmeldt, men kun virksomheden og PR-bureauet. Om det er fair vil jeg ikke begive mig ud i. Men jeg synes det er skønt, at der endelig kommer fokus på det. For der er stramme regler omkring emnet for os bloggere, og jeg synes kun det er fair, at Instagram får samme opmærksomhed.

Hvad synes I? Oplever I også meget skjult reklame på sociale medier som eksempelvis Instagram?

Husk, at du kan følge med på instagram @sanneagersnap, snapchat @sanneagersnap og på facebook @incredibaby her

Vil du gerne følge mere med? :-) Du kan følge med på instagram @sanneagersnap, facebook @incredibaby.

1 kommentar

  • Jeg har længe undret mig over, at så mange har kunne reklamere på instagram, uden at nævne det er sponsoreret. Det er jo meget tydeligt! Og det er både store bloggere, kendte og bare store IG profiler der gør det. Jeg synes det er vildt irriterende..
    Faktisk har jeg ladet mig fortælle, at selvom du har fået et produkt til et event, og ikke har en aftale om promovering, så skal du alligevel skrive det er en gave HVER gang du viser produktet! Det er der vidst ingen der i praksis følger :-D Eller jeg gør, men jeg er nok også lidt overforsigtig..

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Muffins med peanutbutter og banan (lad os kalde dem hundelortemuffins...)