29. uge, og vægt på mor og baby

En graviditet er ikke en karantæne!

Hvis man begiver sig ude på det store internet, og bruger det dersens google, så kan man finde mange sjove ting. Relevante som irrelevante. Gode råd som dårlige. Myter og fakta. Når man sætter ordet “gravid” efter sin søgning, kan man roligt regne med, at der kommer en hel del flere hits. Jeg kan næsten ikke komme i tanke om en eneste ting jeg ikke har kunnet finde noget om – især ting, man ikke “må” som gravid.

Listen er lang. De mest gængse, som jeg er stødt på er:

  • Du må ikke spise sushi
  • Du må ikke spise tun (eller generelt rovfisk)
  • Du må ikke bruge neglelak
  • Du må ikke bruge hårspray, eller andre ting fra trykdåser
  • Du må ikke farve hår
  • Du må ikke bruge make-up, cremer, shampoo osv. med parfume eller parabener
  • Du bør ikke bruge deodorant
  • Du må ikke løbe fordi det kan være farligt når bækkenet giver sig
  • Du må ikke bruge parfume
  • Du må ikke spise røde bøffer
  • Du må ikke spise ost, lavet på råmælk
  • … jeg kunne blive ved.

Det er ikke fordi jeg på nogen måde vil kalde kvinder hysteriske, såfremt de holder sig fra alle ovenstående ting. Personligt har jeg bare ikke i sinde at lægge alle de ting på hylden i 9 måneder. Enkelte af dem har jeg lagt på hylden – eksempelvis tun som jeg generelt aldrig spiser. Og det har bestemt intet at gøre med, at jeg ikke “gider” eller “kan” undvære de ting for mit ufødte barns skyld. Det handler om, at jeg har et “alt med måde” princip når jeg er gravid. Jeg kunne aldrig drømme om at røre hverken alkohol eller tobak når jeg er gravid. Ikke engang bare en lille tår alkohol. Der er ikke nogen dokumentation for hvor lave mængder af alkohol der kan skade fosteret, og rygningen er lidt irrelevant for mig eftersom jeg ikke er ryger. Så det vil jeg ikke give mig til at kommentere på. Men jeg holder mig fra passiv rygning når jeg er gravid. Det er ting, som jeg ikke har det godt med så længe jeg vokser et lille menneske, og derfor holder jeg mig fra det.

Og på samme måde har jeg det fint med eksempelvis parabener fordi jeg stoler på, at de meget strenge krav vi har til kosmetik i Danmark beskytter mig og mit ufødte barn imod skadelige mængder. Det må man gerne synes er naivt og uansvarligt af mig. Men jeg har det meget bedre med parabener, end med alternative konserveringsmidler som ikke har været brugt særlig længe. I min optik giver det mig en ro, at jeg ved der har været forsket enormt meget i parabener – og det har der endnu ikke været mulighed for med de nye konserveringsmidler, fordi de ikke har været brugt længe nok til at måle langtidseffekter. Det giver mening for mig  – og for andre gør det ikke.

Jeg synes generelt, at der er en ærgelig tendens til at dømme hinanden som gravide – kvinde er kvinde værst, ikke?

Og det er bestemt ikke fordi, jeg skal virke hellig eller hævet over smålighed og fordømmende tanker. Jeg prøver at tænke over det og være bevidst omkring det. Men jeg kan stadig ikke lade være at tænke mit når en gravid kvinder står og ryger. Det er svært for mig at lade være. Jeg kunne aldrig i livet drømme om at kommentere eller på nogen måde sende onde blikke. Jeg kigger den anden vej og holder mine tanker indenbords. Og der er helt sikkert folk der tænker negative ting, når de ser mig sidde og køre sushi indenbords med en tydelig gravid mave. Sådan er det – vi har alle forskellige grænser og holdninger, men jeg synes vi alle kan blive bedre til at lade andre træffe egne beslutninger uden at dømme dem. Det eneste jeg håber og forventer er, at man har truffet et informeret valg. Det er ikke ok, at have en mening om noget hvis man ikke har sat sig ind i tingene – det synes jeg er sløseri.

Jeg synes bare vi skal huske på, at en graviditet ikke er 9 måneders karantæne. Og hvis det føles sådan, så har man måske lagt for mange restriktioner på sig selv. Og hvis man med nemhed kan undvære en helt masse ting i 9 måneder, så er det måske heller ikke ting der har den store betydning når man ikke er gravid :-) I sidste ende handler det jo om, hvad vi hver især er trygge ved. Og om at det er forskelligt for os alle. I kan læse lidt om emnet hos Rikke lige her.

14686511_10153839364571466_1499658857_n

Vil du gerne følge mere med? :-) Du kan følge med på instagram @sanneagersnap, facebook @incredibaby.

2 kommentarer

  • emma

    Farver du hår? 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Incredibaby

      Jeg har ikke gjort det i denne graviditet, da jeg normalt kun farver hår 2 gange årligt, og nåede det inden jeg blev gravid :-) Sidste gang fik jeg det farvet en enkelt gang. Og kemikalierne har man jo i kroppen i mange år uanset :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar - jeg elsker kommentarer! :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

29. uge, og vægt på mor og baby